11.9 C
Uzhhorod
П’ятниця, 10 Травня, 2024

На Закарпатті сезонний спалах ротавірусної інфекції, як вберегти від неї дітей

За попередній тиждень Великоберезнянській ОТГ на ротавірусну інфекцію захворіло 71 людина серед них 31 дорослий та 40 дітей за словами лікарів це сезонний спалах цієї хвороби, який не несе форму спалаху, так як не є локальним. Водночас хвороба вражає маленьких дітей та людей похилого віку по всій території області, що таке Ротовірусна інфекція і як її попередити:

Ротавірусна інфекція (ротавірусний ентерит) — хвороба, що є найчастішою причиною тяжкої діареї, нерідко смертельної, особливо у немовлят і маленьких дітей.

Ще кілька десятиліть тому про цю недугу ніхто не знав, а у захворілих осіб діагностували гастроентерит. Відкриття ротавірусу пов’язано з ім’ям Рут Бішоп, якій 1973 року вдалося виявити вірусні частинки в епітеліальних клітинах дванадцятипалої кишки пацієнтів.

Майже кожна дитина у світі до 5-річного віку заражається ротавірусом принаймні один раз.

Ротавірус дуже заразний, захворіти можна після потрапляння до організму менше 100 вірусних частинок.

Джерелом ротавірусів є людина. Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час їжі.

Хворобу реєструють протягом усього року. Проте особливістю її як вірусного гастроентериту є підйом в осінній період з подальшим наростанням у зимово-весняний.

Симптоми захворювання переважно з’являються через 2 дні. Блювота й діарея можуть тривати від 3 до 8 днів. Особливо небезпечними для немовлят і маленьких дітей можуть бути додаткові симптоми (втрата апетиту, зневоднення).

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.

Будьте пильними, бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей !

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News