10.8 C
Uzhhorod
Субота, 18 Травня, 2024

Власників авто в Україні чекають радикальні зміни – МВС

Вже у липні 2023 року Міністерство внутрішніх справ планує втричі скоротити кількість сервісних центрів МВС – зі 148 та 55. Про це розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Контролювати 148 сервісних центрів по всій Україні набагато тяжче, ніж 55 – у містах, вважає він.

Зокрема, за його словами, вже в червні реєстрація авто буде здійснюватися автосалонами.

«Людина приходить в автосалон, купує автомобіль і отримує там техпаспорт і номерний знак. Тобто, в сервісний центр громадянину не потрібно буде приїжджати.

Більш того, ми відміняємо транзитні номери, яких видавалося в рік приблизно півтора мільйони. Транзитний номер може бути виданий тільки у випадку, якщо громадянин сам захоче проїхатися на транзитному номері, наприклад, з Києва до Ужгорода, і там вже зареєструвати автомобіль.

В серпні плануємо ввести онлайн-купівлю номерних знаків. Кожен громадянин зможе перевірити, які знаки є в наявності, забронювати онлайн на 10 діб і придбати», – зазначив Клименко.

Також вже у вересні МВС з Мінцифрою планують весь процес купівлі-продажу автомобілів перевести в Дію.

«Потрібні  будуть тільки продавець-покупець і два смартфони у них.

Не буде і технічної експертизи – вона залишиться тільки при першій реєстрації автомобіля і по бажанню покупця автомобіля, який захоче перевірити технічний стан авто», – пояснив міністр.

За словами Клименка, частину коштів будуть заробляти суб’єкти господарювання, тобто магазини, які продають автомобілі і будуть надавати ці послуги.

Також у МВС створять відповідний контролюючий моніторинговий підрозділ, який буде займатися перевіркою корупційних фактів.

«Весь персонал сервісних центрів пройде перевірку на благонадійність, і в тих сервісних центрах, які залишаться працювати на кінець року, ми хочемо бачити саме людей, на яких немає скарг. Змінимо частину менеджменту сервісних центрів.

Моніторинговий підрозділ, про який я сказав, буде моніторити інформацію в соцмережах і месенджерах, де скаржаться на роботу того чи іншого нашого підрозділу.

В деяких випадках нам потрібно буде внести зміни в законодавство. Думаю, що десь за півроку зможемо разом з Верховною Радою провести наші законодавчі ініціативи», – зазначив Клименко.

«Якщо ми скоротимо частину центрів, відповідно, будемо економити на оренді, на комунальних платежах. Нам необхідно найближчим часом закупити десь 70 нових автомобілів, які будемо обладнувати і  використовувати під час здачі практичних екзаменів для отримання посвідчення водія», – розповів міністр.

«До сервісів МВС в мене є деякі зауваження. В першу чергу, це стосується послуг, які надаються підрозділами Головного сервісного центру.

На сьогоднішній день назріло питання – чистота і прозорість здачі теоретичних і практичних іспитів на водіння автотранспортом. Ми хочемо мінімізувати отримання водійських ліцензій без відповідного навчання і без відповідної чистої здачі цих іспитів.

Тож на липень цього року плануємо старт змін в роботі сервісних центрів. Ми провели аудит робити центрів:  зараз їх в Україні 148, а після оптимізації буде 55 таких пунктів», – заявив Клименко.

«Класи, де будуть здаватися теоретичні іспити обладнаємо до кінця цього року відповідними камерами, які унеможливлять існування так званих «сліпих зон», де може знаходитися інша особа і надавати «інші сервіси і консультації».

Також буде ідентифікація обличчя кожного громадянина, який прийде здавати іспити. Крім того, хочемо дати кожному громадянину можливість самостійно опановувати теорію ПДД або з репетитором, тобто не обов’язково буде ходити в школу», – пояснив міністр.

Також до кінця цього року планується обладнати близько 150 автомобілів камерами 360 градусів, які зможуть показувати весь салон: щоб бачити учня, інструктора, планшет, можливі порушення і підказки. Ці машини будуть обладнані трекерами, які будуть визначати маршрут руху, також буде повний аудіозапис з салону автомобіля.

Для людей з інвалідністю готові мобільними сервісними центрами виїжджати в той чи інший населений пункт.

Автор: Наталя Мамченко.

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News