11.9 C
Uzhhorod
Середа, 8 Травня, 2024

Чех, підозрюваний у мародерстві в Україні, заявив, що це були військові трофеї

Один із чеських добровольців, підозрюваних у мародерстві під час бойових дій в Україні, в інтерв’ю веб-сайту Seznam Zprávy зізнався, що в покинутих господарями будинках під Києвом він брав, наприклад, срібні зливки. Він наважився на це тому, що командир нібито сказав йому, що це військові трофеї. «Я керувався тим, що мені було сказано. Командир сказав мені, що військові трофеї – це військові трофеї. Ми не робили нічого такого, чого б не робили інші», – так аргументував свої дії в Україні в інтерв’ю для згаданого сайту Філіп Сімон. У вихідні сайт «Чеського Радіо» iRozhlas повідомив, що Національне управління боротьби з організованою злочинністю підозрює двох чеських добровольців у мародерстві в зоні бойових дій на околицях Києва. За даними поліції, вони були членами батальйону української армії “Карпатська Січ”, який воював під столицею з російською армією. Справу розслідують чеські слідчі. За словами адвоката батальйону Олени Розвадовської, у солдатів було знайдено, наприклад, жіночі прикраси, близько півкілограма срібла та золота. Крім того, за повідомленнями ЗМІ, принаймні один із чехів підозрюється у тому, що він вирушив воювати без відповідного дозволу служити в іноземній армії, який має бути наперед наданий президентом Чехії зацікавленим у такій службі особам.

Повідомляє – https://ruski.radio.cz/cheh-podozrevaemyy-v-maroderstve-v-ukraine-zayavil-chto-eto-byli-voennye-trofei-8754435

Про підозру в мародерстві безпосередньо повідомив батальйон «Карпатська Січ» (49-тий окремий стрілецький батальйон ЗСУ) два місяці тому. У дописі від 19 квітня на офіційній сторінці батальйону, зокрема, зазначається: “4 квітня 2022 року поліцією міста Києва було затримано громадянина Республіки Чехії, який намагався виїхати за межі міста Києва з боєприпасами, без належної на це документації. На місце виїхав командир /Олег Куцин, полеглий 19 червня у боях з російськими загарбниками на Харківщині — ред./. В ході перевірки виявлено групу добровольців з Чехії з п’яти осіб, поведінка яких була неоднозначною. Керівництвом батальйону залучено працівників Шевченківського районного відділку поліції в місті Києві, яким було передано всі справи. Спільно з працівниками поліції було затримано двох осіб з вищезгаданої групи, у яких виявлено коштовності та матеріальні цінності, походження яких не встановлено. До Шевченківського районного відділку поліції в місті Києві передано всі особисті речі, документи та ті речі, походження яких встановлено не було (на момент перевірки троє інших осіб самовільно вчинили дезертирство)”.

За словами адвоката батальйону Олени Розвадовської, солдати у чеських юнаків знайшли, наприклад, жіночі й дитячі прикраси разом до півкілограма срібла та золота. Окрім мародерства у помешканнях цивільних осіб, чехів підозрюють у крадіжках речей інших солдат.

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News