14.2 C
Uzhhorod
Субота, 18 Травня, 2024

Сьогодні унікальна дата – день зимового сонцестояння 2021

Залежно від року найдовша ніч в році може випадати на 21 альбо 22 грудня. Цього року зимове сонцестояння настане 21 грудня о 17:59 за Києвом. Тобто найдовшою буде ніч з 20 на 21 число.  

День зимового сонцестояння: заборони та традиції  

Ця подія вважається особливою і містичною у багатьох культурах. Слов’яни вважали цей день зародженням новоспеченого року. Цю дату вважали небезпечною через велику кількість злих духів. Щоб захиститися від злобної енергії, в будинку розвішували ялинові гілки.  

Перший зимовий місяць називали Колядень не загубити честь господа Сонця. У день зимового сонцестояння співали колядки, влаштовували гулянки і ярмарки, вихваляти Сонце і день. Обов’язково розпалювали велике багаття на вулиці. Ці традиції частково збереглися по наших днів.  

У цю дату проводили спеціальні обряди, щоб рік пройшов вдало і щасливо. Наприклад, в горщик на підвіконні висаджували насіннячко будь-якої рослини і потім доглядали из-за ним. Благою прикметою вважається впустити в цей день більше тепла в будинок – наприклад запалити свічку альбо прийняти гарячу ванну кімнату.  

Бажано вставати скоро рано і зустрітися із світанком. Це непоганий день для нових справ і покупок. В день зимового сонцестояння можна святкувати весілля.  

У цей же день не можна пити спиртне і ходити в брудному одязі. Також не можна зустрічати цю дату в неприбраній домівці, інакше до людини будуть чіплятися невдачі. 

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News