15.3 C
Uzhhorod
Четвер, 2 Травня, 2024

В Закарпатті лісгоспи та Держлісагентство ліквідують, що зміниться

Уряд дав старт реформі лісового господарства.
Так, саме тій реформі щодо формату якої вже давно точаться дискусії. Однак, розуміння, що зміни необхідні, не викликає сумнівів ні в кого. Чому?

Тому що нам потрібно:
вирішити системні проблеми, які накопичувалися роками (з фінансовим дисбалансом у галузі, неоднаковим забезпеченням матеріально-технічною базою у різних регіонах України; з існуючим конфліктом інтересів, коли Держлісагенство виконує і контролюючу, і господарюючу функції тощо);

рухатися й далі європейським шляхом, а отже й лісами управляти за стандартами і практиками ЄС;

залучати інвестиції для розвитку галузі.

Коротко про ключове, що передбачає реформа:

• Замість 24 обласних управлінь Держлісагентства утворюються 9 регіональних офісів лісового та мисливського господарства. А 158 лісогосподарських підприємств зливаються в єдине державне підприємство «Ліси України». В подальшому це підприємство буде трансформовано у державне акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належатимуть виключно державі!

• Держлісагенство виконуватиме контролюючу функцію. ДП “Ліси України” – господарюючу, що дозволить рівномірно розподіляти ресурси в межах галузі по всій Україні, оперативно приймати та реалізовувати управлінські рішення. Адже те, що сьогодні в інших європейських країнах виконує одне підприємство, у нас здійснюють 158 господарюючих суб’єктів – і не завжди за однаковими підходами та принципами. Тому й залучати інвестиції донорів надто складно, коли лісогосподарську діяльність веде така кількість окремих підприємств.

Одразу хочу розвіяти всі фейки та “страшилки”, які точаться навколо реформи:

• приватизації лісу не буде. Ліси залишатимуться державними. Уряд чітко вказав у постанові, що приватизація лісів ДП “Ліси України” і акціонерного товариства заборонена відповідно до ЗУ «Про приватизацію державного і комунального майна». Крім того, приватизація заборонена і Лісовим кодексом України.

• трансформація галузі не означатиме скорочення працівників. Уряд доручив Державне агентство лісових ресурсів України вжити заходів щодо збереження робочих місць. Крім того, будуть створені нові робочі місця за рахунок формування менеджменту єдиної компанії, яка повинна мати свої філіали на місцях.

• податки залишатимуться на місцях, тобто надходитимуть до місцевих бюджетів.

 Тож прямуємо до ЄС з європейською системою управління лісами.

Міністр Міндовкілля Руслан Стрілець.

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News