12.5 C
Uzhhorod
П’ятниця, 3 Травня, 2024

В Чехії радикально зменшать допомогу українським біженцям та умови їх перебування

Посилення правил надання гуманітарної допомоги біженцям з України, швидше за все, буде схвалено Палатою депутатів. Комітет безпеки у вівторок підтримав зміни до закону під назвою «Lex Україна. Пленарне засідання має обговорити його оперативно у зв’язку із надзвичайним становищем у законодавчій сфері у другій половині дня.

Проект передбачає, що українські біженці з безкоштовним проживанням, харчуванням та предметами першої необхідності не отримуватимуть гуманітарної допомоги у розмірі 5000 крон (200 євро). Крім того, з другого місяця перебування підтримка буде прив’язана до постійного проживання в Чехії, що покликане запобігти так званому «туризму за допомогою».

Поправка також регулює надання медичного страхування біженців та допомогу на проживання. Передбачається, що держава оплачуватиме медичну страховку біженцям, за винятком дітей та людей похилого віку, максимум на 180 днів замість одного року, щоб мотивувати їх знайти роботу.

Відповідно до внесених змін, навіть ті громадяни, які надають безкоштовне житло для біженців, не сплачуючи при цьому газ та електроенергію, отримають право на дотацію від держави. Уряд може регулювати розмір допомоги залежно від того, чи біженці мають у своєму розпорядженні всю квартиру чи живуть у кімнаті.

Поправка також прямо відмовить у наданні тимчасового захисту громадянам Європейського Союзу та продовжить термін розгляду заявки на тимчасовий захист. Навпаки, скоротиться час, протягом якого біженець має повідомити про зміну місця проживання. Відповідно до нововведення, заявники на тимчасовий захист з України повинні будуть довести, що вони мають місце для проживання, якщо їм не було надано житло обласним центром допомоги. Поправка також передбачає, що Чехія більше не видаватиме візи та посвідки на проживання росіянам та білорусам, лише за деякими винятками.

Повідомляє – Радіо Прага.

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News