11.1 C
Uzhhorod
Середа, 8 Травня, 2024

Під егідою Міністерств закордонних справ України і Угорщини буде створено спеціальну комісію

Візит міністра закордонних справ Угорщини Петра Сіярто до Ужгорода 29 січня 2024 року був присвячений вирішенню спірних питань щодо прав нацменшин у Закарпатській області. У ході зустрічі з українськими колегами Сіярто запропонував створити спеціальну комісію, яка б протягом десяти днів представила на розгляд урядів обох країн конкретне розуміння остаточного вирішення цих питань.

Україна та Угорщина мають давні історичні та культурні зв’язки, однак відносини між двома країнами останнім часом загострилися через питання прав нацменшин. Угорщина наполягає на тому, що Україна повинна надати угорській меншині в Закарпатській області більші права, зокрема, в галузі освіти, культури та використання мови. Україна, зі свого боку, вважає, що Угорщина втручається в її внутрішні справи.

Створення спеціальної комісії є важливим кроком на шляху до вирішення спірних питань. Комісія буде складатися з представників двох країн і матиме на меті виробити спільне розуміння того, як забезпечити права нацменшин у Закарпатській області відповідно до міжнародних стандартів.

Очікується, що комісія представить свій звіт у першій половині лютого 2024 року. Якщо уряди двох країн зможуть досягти домовленості на основі цього звіту, це буде значним кроком вперед у відносинах між Україною та Угорщиною.

Ось деякі з ключових питань, які, ймовірно, будуть розглянуті комісією:

  • Право на освіту рідною мовою
  • Право на використання мови в публічних сферах, таких як місцеве самоврядування, судова система та сфера послуг
  • Право на доступ до культурних закладів та інституцій
  • Право на участь у політичному житті

Комісія також має розглянути питання про створення механізму моніторингу реалізації прав нацменшин у Закарпатській області. Цей механізм допоможе забезпечити дотримання домовленостей, які будуть досягнуті між Україною та Угорщиною.

Успіх роботи спеціальної комісії буде залежати від політичної волі обох країн. Якщо Україна та Угорщина будуть готові до компромісу, то вони зможуть знайти рішення, яке буде справедливим для всіх сторін.

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News