16.9 C
Uzhhorod
Неділя, 8 Вересня, 2024

Як живуть закарпатські біженці в США та чому частина повертається в Європу

Ще з часів Австро-Угорщини для багатьох закарпатців США, була країною мрії в яку їхали щоб заробити та повернутися додому у біженців був навіть свій теплохід «Carpathia».  Цікаво, що в Ужгороді йому навіть встановили міні- скульптуру.

З початком війни діє програма «Єднання для України»  Uniting for Ukraine (U4U) дає право на в’їзд до США й перебування в країні терміном до двох років за гуманітарним дозволом. Для участі в програмі українця має підтримати спонсор, який погодиться надати фінансову підтримку на час перебування у США.  За початковою версією така програма мала прийняти до 100 тисяч біженців, але за твердженням закарпатців,які зараз знаходяться в США українців там вже близько 200 тисяч.

 «Тобі дадуть все, але заставлять працювати,психологічно тут жити набагато легше,людина не боїться завтрашнього дня, головне знайти роботу та приходити на неї вчасно,величезна перспектива для дітей,знання мови відкриває величезні перспективи,тут люди дійсно живуть для себе» – таку оцінку життя в США дав один із закарпатських біженців.

«Водночас частина біженців не витримують цього темпу та повертаються до «спокійної» Європи де соціальні програми набагато лояльніші до українців,а особливо у кого є діти як в США» – додав він.

«США країна величезних можливостей, але тут ти повинен покладатися тільки на себе, працювати та платити податки» – додав інший.

За словами інших біженців головною проблемою для них постало – оплатити житло та знайти хорошу роботу і мова.

Наразі більшість закарпатських біженців повертатися додому не хочуть та чекають можливості отримати статус повноцінного громадянина США.

Правда, що з того вийде наразі не відомо, програму продовжують ще на не визначений період.    

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News