3.6 C
Uzhhorod
П’ятниця, 18 Жовтня, 2024

Верховна Рада посилила відповідальність за незаконну вирубку лісу: що змінилося?

Україна робить рішучий крок у боротьбі з незаконною вирубкою лісів. Верховна Рада ухвалила новий закон, який суттєво посилює відповідальність за знищення зелених насаджень. Тепер незаконна вирубка, зберігання та збут деревини каратимуться значними штрафами, а в деяких випадках – і позбавленням волі.

Нові норми закону передбачають:

  • Збільшення штрафів: За незаконну вирубку передбачені штрафи в десятки тисяч гривень, а для організаторів незаконних схем – і позбавлення волі на кілька років.
  • Посилення контролю: Закон передбачає більш жорсткий контроль за обігом деревини та посилення відповідальності за підробку документів.
  • Захист лісів: Нові норми мають на меті зберегти українські ліси, які є важливим природним ресурсом та виконують низку екологічних функцій.
  • Зокрема, документ передбачає:
  • ▪️КУпАП доповнюється новою статтею 65-2, яка передбачає встановлення адмінвідповідальності за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів, які підтверджують їх законність. За таке порушення для громадян передбачили штрафи від 510 – 15 300 грн, для посадових осіб від 3400 – 15300 грн.
  • ▪️КК України доповнюється новою статтею 246-1, яка передбачає встановлення кримінальної відповідальності за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів, які підтверджують їх законність, вчинене у значному розмірі. За такий злочин передбачений штраф від 34 000 – 51 000 грн або обмеження волі до 3 років.
  • ▪️Якщо вищевказаний злочин вчинений повторно або за попередньою змовою групою осіб чи у великому розмірі – штраф буде до 425 тисяч грн або позбавлення волі від 5 до 7 років.
  • ▪️Окрім цього, встановлюється кримінальна відповідальність за незаконну заготівлю очерету, що заподіяла істотну шкоду. За цей злочин передбачається штраф до 42 500 грн або позбавленням волі на строк до 3 років.

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News