12.5 C
Uzhhorod
Четвер, 19 Вересня, 2024

Українці, які заборгували за комунальні послуги опиняться на вулиці не дивлячись на дітей та пенсіонерів

Депутати від провладної партії Слуга народу зареєстрували у  ВР України, законопроект Закону України «Про примусове виконання рішень». В пояснювальні записці до нього йдеться, що наразі українці за рішенням судів боргують 770 млрд. грн. Загальна сума боргу, невиплаченого за судовими рішеннями складає більше однієї четвертої річного ВВП України.

Новації, передбачені проектом Закону, умовно поділяються за наступними напрямами:

1) розширення повноважень приватних виконавців та полегшення доступу до професії приватного виконавця для збільшення їх загальної кількості, розширення повноважень помічника приватного викоанвця;

2) цифровізація процесу примусового виконання рішень;

3) визначення особливостей виконання окремих категорій рішень;

4) нові підходи до звернення стягнення на майно боржника, визначення особливостей звернення стягнення на окремі види майна.

Це означає, що громадян, який має заборгованість не зможе зробити офіційно ніякої покупки та виїхати за кордон. . Наявність відомостей про боржника в Єдиному реєстрі боржників слугуватиме недопущенню відчуження ним майна у будь який спосіб.

В проекті Закону питання звернення стягнення на нерухоме майно, в якому зареєстрована малолітня дитина. Так, передбачено, що якщо в описаному та арештованому виконавцем житловому будинку чи квартирі зареєстровано місце проживання малолітньої дитини, виконавець звертається до суду із поданням про вирішення питання про примусову реалізацію такого майна (відповідні зміни передбачено і до процесуального законодавства).

Законопроект передбачає зміни до Житлового кодексу, якими визначено, що громадян не можна виселити із житла без надання іншого, за винятком звернення стягнення на передане в іпотеку жиле приміщення або у разі примусової реалізації арештованого майна. При цьому після зміни власника всі мешканці повинні звільнити таке житло — добровільно або за рішенням суду.

Останній варіант буде обов’язковим, якщо в квартирі чи будинку зареєстрована малолітня дитина. Але це не означає, що за таких обставин суд повинен зупинити звернення стягнення чи реалізацію майна.

За перешкоджання виконавцеві, який виконує постанову про виселення, накладатимуеться штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів (3400 грн.).

Нові помешкання надаватимуться на строк до року за рахунок спеціального фонду для тимчасового проживання, який повинна формувати місцева влада. Що це буде за житло — не уточняється.

Фактично через рік боржник опиниться на вулиці!

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News