3.6 C
Uzhhorod
П’ятниця, 18 Жовтня, 2024

Екс-голова Закарпатської ОДА Олексій Петров в епіцентрі корупційного скандалу

В останні дні непомітно для громадськості розгортається масштабний скандал довкола української державної компанії “Спецтехноекспорт”, що займається закупівлею зброї для Сил оборони України за кордоном на десятки мільярдів гривень. Після початку повномасштабного вторгнення компанія перейшла під контроль Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони.

Протягом двох років Міністерство оборони не виявляло значного інтересу до діяльності “Спецтехноекспорту”. Однак, коли у 2024 році з’ясувалося, що кількість невиконаних контрактів на постачання озброєнь, програних судів та заборгованостей перед державою досягла критичної позначки, ситуація почала розгортатися на новому рівні.

5 серпня цього року керівник “Спецтехноекспорту”, генерал-майор Олексій Петров, звернувся до Міністерства оборони з проханням не блокувати рахунки компанії через накопичені заборгованості. Однією з причин затримок він назвав дії хуситів у Червоному морі, що вплинули на логістичні маршрути та постачання зброї.

Наступного дня, 6 серпня, Міністерство оборони ініціювало аудит “Спецтехноекспорту”. Однак представники ГУР відмовилися надати доступ до інформації та документів, що стосуються закупівель зброї.

Проблеми в компанії стали помітними ще на початку 2024 року, коли джерела, пов’язані з оборонними закупівлями, вказали на завищену вартість контрактів. Одним із прикладів є державний контракт від 27 жовтня 2023 року на постачання 80 тисяч 120-мм мінометних пострілів на суму близько 2,3 мільярдів гривень. Вартість одного пострілу була значно вищою за ринкову – на 100 євро дорожче.

За день до публікації цього матеріалу Міністерство оборони повернуло контроль над “Спецтехноекспортом”. ГУР звинувачує міністерство у блокуванні діяльності компанії, що, на їхню думку, може сприяти ворогу.

Цей скандал має бути ретельно розслідуваний правоохоронними органами, але, як свідчать джерела, політична воля для такого розслідування наразі відсутня. З кожної праски лунають чутки про можливе усунення Буданова з посади, але це не призвело до дій. За останні два роки ДБР неодноразово інформувало ГУР про ризики в контрактах із сумнівними посередниками та завищеними цінами, але відповідей на ці запити не надходило. Більш того, під час нещодавньої поїздки української делегації до США, американські партнери висловили своє невдоволення постачанням зброї.

Йдеться в дописі журналіста – Михайла Ткача.

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News