13.6 C
Uzhhorod
Понеділок, 16 Вересня, 2024

Чому українська влада не хоче виконувати Мінські угоди та вступ в НАТО під питанням

«Комплекс заходів щодо виконання Мінського протоколу» був узгоджений на саміті в Мінську 11–12 лютого 2015-го лідерами Німеччини, Франції, України та Росії у форматі «нормандської четвірки». Він передбачає покрокове припинення збройного конфлікту і повернення Донецької та Луганської областей під контроль України, як і контроль українського кордону з Росією.

«То була одна із найжахливіших ночей у моєму житті. Однак вирішальна для того, щоб стриножити агресора», – заявив тоді Петро Порошенко.

В той час підписання Мінських угод фактично зупинило подальше просування військ ОРЛО на українську територію, що для влади було позитивом.

Наразі з 13 пунктів цієї угоди виконується тільки одна про перемовини всі інші виконуються часткового, або перспективи виконання їх нема.

Головним болем для української влади є політична складова угоди, що передбачає проведення виборів в ОРЛО з представниками в Києві, амністія, децентралізація, конституційна реформа органів місцевого самоврядування, створення місцевої поліції, а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей, який з часом попросять інші області.

Особливий статус ОРЛО і є головною проблемою для Києва, фактично він має змінити статус держави з унітарної на федеративну, з передачею на місця широких законодавчих повноважень та фінансування з «низу в верх».

Фактично виконавши Мінські угоди Україна перетвориться на  конфедерацію з внутрішніми мінідержавами зі своїми законами  та правом вето зовнішньополітичних рішень та фактичної втрати Києвом фінансових потоків.

Цікаво, що схожа державна система в США де штати теж мають свої закони, а Вашингтон фактично займається тільки зовнішньою політикою та обороною.

Зрозуміло, що Росії виконання Мінських угод на руку контролюючи ОРЛО де вже майже 700 тисяч громадян мають паспорти Росії з їх боку  буде йти блокування зовнішньо політичних рішень України відповідно вступ до НАТО або ЄС їй не «світить».

Цікаво, що згідно зі статутом НАТО в нього не беруть членом держави, які мають внутрішній або зовнішній конфлікт, як обходячи цей пункт туди вступити хоче Україна не зрозуміло. Тим більше, що Угорщина, ніколи не погодиться на це поки Україна не змінить мовний та освітні закони, що веде до внутрішнього конфлікту.

Що чекати далі українцям сказати важко – факт той, що Росія Україну в спокої її не залишить поки не буде впевнена, що вона не вступить в НАТО.

Микола Староста.

СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ

ВІДПОВІСТИ

Введіть свій коментар!
Введіть своє ім'я

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Transcarpathia.News